Tarkennusta lehtijuttuun ”Huippuosaajista on pulaa”

16.7.2019
(Raahen Seutu 15.7.2019 Puheenaiheet s.4) Toimittaja oli poiminut puhelimessa antamistani kommenteista monia tarkoittamiani pointteja aivan oikein, kuten esimerkiksi sen, että Elyn päätös poistaa saatavuusharkinta on mielestäni hieno uudistus, koska osaajia Suomeen tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa myös rajojen ulkopuolelta ja helpotukset tähän prosessiin ovat tervetulleita, mutta haluan hieman tarkentaa, miten muutamia asioita tarkoitin ja mitkä asiat lehtijutussa antavat yrityksestämme väärän kuvan.

Kun puhuin työvoimapulasta ja nimenomaan metallialan ja rakennusalan osaajien vajeesta, niin puhuin yleisellä tasolla kokemuksistani Suomen tilanteesta tässä asiassa. En tarkoittanut, että näiden osaajien kohdalla Jot-Rentillä myydään ”ei oota” vaan tarkoitin, että osaajapula näillä aloilla on yleinen ongelma koko Suomessa. Jot-Rentilla ”ei oon” myyminen on ollut onneksi vielä todella harvinaista.

Jot-Rentin tilanne on se, että esimerkiksi hitsaajia on saatu koulutettua omasta porukasta ja paikallisista osaajista yhteistyössä koulujen kanssa ja tälläkin hetkellä meillä on töissä luokkahitsareita monien muiden osaavien tekijöiden lisäksi. Tosin jos meiltä nyt kysyttäisiin koneistajia, niin siihen joutuisimme juuri nyt sanomaan, että ei valitettavasti ole ringissä tällä hetkellä ja saatavuus tässä kategoriassa on haasteellinen, mutta haku laitettaisiin totta kai päälle. Myös rakennusalan työnjohtajien kohdalla tilanne oli alueellamme haasteellinen vielä joitakin vuosia sitten, mutta nyt kun Raahessa on aloitettu rakennusalan ammattikorkeakoulutoiminta jälleen, niin tähänkin ongelmaan on tulossa apuja omalta alueelta. Kuljetuspuolen tilanteeseen kommentoin nimenomaan Jot-Rentin näkökulmasta, että meillä on tällä hetkellä muutamia rekkakuskeja ja heitä on siis ollut meidän ringissä aina tarpeeksi ja emme ole kokeneet itse osaajapulaa tällä sektorilla samaan tyyliin kuin muualla Suomessa on koettu.

Tällaiset monipuoliset ja eri näkökulmista kasatut lehtijutut ovat kuitenkin mielestäni hyviä herättelijöitä. Ihmiset monesti hoksaavat, että nyt tässä olisi mahdollisuus. Esimerkiksi se on hyvä ymmärtää, että meillä on omalla alueellamme paljon potentiaalisia osaajia, jotka pienellä lisäkouluttautumisella olisivat päteviä niihin töihin, jotka alueellamme aiheuttavat työvoimapulaa. Muun muassa Koulutuskeskus Brahe pystyy järjestämään joustavasti tarvittavia lisäkoulutuksia.

 

Jari Riihijärvi

jari.riihijarvi@jot-rent.fi
044 564 6195