Tulevaisuuden Tekijä - löytyy Jotilta

27.11.2020
Olipas hienoa, kun sain olla mukana 26.11.2020 järjestetyssä TULEVAISUUDEN TYÖELÄMÄ seminaarissa puhujana. Kiitokset Eveliinalle, Milkalle ja Koulutuskeskus Brahelle.

Seminaarin pääpuhujat olivat huikeat Ilkka Halava  ja Elina Hiltunen ja itse pääsin lopuksi koostamaan seminaarin antia ja kertomaan myös omia ajatuksiani, niin Jottifamilysta, kuin meidän tulevaisuudestakin.

Mietin, että voisin tähän blogiin nyt kertoa noita juttuja, joita seminaarissa porisin. Aloitetaan pienellä kertauksella seminaarista, jonka jälkeen kerron Jotin tulevaisuuden suunnitelmista ja siitä millainen on mielestäni tulevaisuuden työntekijä.

Ilkka Halava on tulevaisuustutkija ja yritysvalmentaja ja hänellä oli paljon painavaa sanottavaa tulevaisuudesta. En tietenkään kovin paljon Ilkan juttuja voi tähän avata, koska hän kiertää ammattipuhujana näitä omia näkemyksiään kertomassa, mutta mielestäni osuva kooste Ilkan seminaaripuheenvuorosta on se toiveikas, mutta brutaali sanoma, että paljon tulee muuttumaan ja meidän pitää olla valmiita muuttumaan muutoksen mukana.

Elina Hiltunen on myös futuristi ja hänet on listattu Forbesissa yhdeksi maailman 50 johtavasta naisfuturistista. Elina avasi seminaarissa omien kirjojensa antia ja kävi läpi maailmaa muokkaavia megatrendejä (me ollaan aihetta myös sivuttu tällä palstalla blogissa: Tulevaisuusajattelua).

Itse siis sain seminaarin lopussa kommentoida edellisten puhujien sisältöjä ja ottaa kantaa niihin, jonka lisäksi kerroin hieman itsestäni, firmastamme ja tulevaisuuden näkymistä. Minusta tuli Ilkan ja Elinan fanittaja samantien, koska olin niin vaikuttunut heidän esityksistään. Oli todella kunnia olla tilaisuudessa mukana. Kannattaa tutustua Elinan ja Ilkan tuotantoon ( tsekkaa googlesta).

Mut hypätäämpä seuraavan pienen jottikertauksen jälkeen tulevaisuuden tekijän ominaisuuksiin. Me ollaan firmana oltu aina kiinni työnmurroksessa, koska me seurataan mitä ympärillä tapahtuu ja mitä asiakasyritykset tarvitsevat, me vastataan siihen ja muututaan ja kehitytään ajan mukana. Suurin osa joteista on jo nyt moniosaajia ja tekee monia eri töitä monille eri firmoille, vaikka onkin Jot-Rentin palveluksessa. Meillä on myös eläkeläisiä keikkahommissa.

Jot-Rent on siis monipuolinen palveluyritys. Jotti on kehittynyt ja laajentunut varsinkin 2010-luvulla huimaa tahtia. Uuden sukupolven tullessa tuolloin puikkoihin Jot-Rent on keskittynyt kolmeen päätoimialaansa: teollisuus, rakennus ja kuljetus. Viime vuosien aikana mukaan on tullut myös Jotin omat muuttopalvelut ja viherpalvelut, joissa nähtiin paikalliset markkinaraot Raahen seutukunnassa.

Jotti vuokraa sekä ammatti- että aputyövoimaa Pohjois-Suomen yrityksiin, osa on vakituisia jottilaisia toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla ja osa työskentelee määräaikaisina ja yleensä sitä kautta työllistyvät lopulta tilaajayritykseen vakkareiksi koeajan jälkeen.

Jotilla on lisäksi omia ammattilaisia sekä metalliteollisuudessa että rakennus- ja kuljetusaloilla, joissa työskennellään omissa urakoissa vakiintuneissa työtehtävissä. Lisäksi Jot-Rentillä on omaa kuljetuskalustoa, ja oma vakirekkareitti Raahen ja Pohjois-Ruotsin välillä. Jotti on aloittanut myös ulkomaisen ammattityövoiman rekrytoinnin.

Jotilla on alettu konseptoimaan lisäkouluttautumista töiden ohella. Koulutuskeskus Brahen kanssa on yhteistyössä vedetty jo useita oppisopimuksia läpi, sekä osatutkintoja että koko tutkintoja. Jotin ja Brahen yhteistyöllä on tilaajayrityksiin valmistunut opinnot ja työt yhdistäen jo useita uusia ammattilaisia, sekä metalli- että sähköhommiin.

Jotilla käydään jatkuvasti kehityskeskusteluita työntekijöiden kanssa ja selvitellään uusia mahdollisuuksia kouluttautua lisää, työntekijän niin halutessaan.

On hyvä muistaa, että nyt ja tulevaisuudessa monipuolinen osaaminen korostuu.
TULEVAISUUDEN TEKIJÄ on valmis muuttumaan ja kehittymään:
KUN HALUAA PYSYÄ PELISSÄ MUKANA tärkeimpiä ominaisuuksia ovat mielestäni kiinnostuneisuus, muutoshalukkuus ja asenne.

Kun on kiinnostunut ympärillä tapahtuvista asioista, niin hoksaa paremmin myös omat mahdollisuutensa. Meillä kaikilla on omat kiinnostuksen kohteemme ja jotkut tietyt jutut menevät jo intohimon puolelle. Jos sitä kautta pystyy löytämään kouluttautumismahdollisuuksia ja työllistymistä, niin se on hienoa ja hedelmällistä.

Tulevaisuudessa kannattaa miettiä tätä reittiä myös yrittäjyyden ja vuokratyön kannalta enemmän kuin ennen. Nyt ja ennen vanhaan valtaapitävä ajatus on ollut se, että valmistut tiettyyn ammattiin ja pääset oman alan töihin loppuelämäksesi. Tämä muuttuu ja on osittain jo muuttunut; työurat pirstaloituu, kehittyy ja monimutkaistuu.

Kuitenkaan kaikki ei aina onnistu niitä omia kiinnostuksen kohteitaan muuttamaan työkseen, vaikka miten päin yrittäisi. Kannustankin miettimään laatikon ulkopuolelta. Entä jos opettelisit kiinnostumaan sellaisista asioista, joista et luontaisesti ole kiinnostunut. Antaisit mahdollisuuden itsellesi ja astuisit rohkeasti sinne mukavuusalueen ulkopuolelle. Itse olen näin tehnyt viime vuosina toistuvasti ja löytänyt aivan uusia ulottuvuuksia, kehittynyt sekä henkilökohtaisesti että työuralla. Kiinnostumista voi myös opetella.

Kiinnostuneisuudesta muutoshalukkuuteen – kun uskallat kiinnostua uusista asioista ja toteat itsellesi, että olet valmis tarttumaan uusiin juttuihin ja kehittymään, huomaat ettet olekaan niin kiinni vanhassa ja et olekaan paniikissa maailman muuttumisesta, vaan haluat olla osa muutosta. Kun muistat, että aina kun vanhoja työnkuvia jää digitalisaation ja robotiikan jalkoihin, niin uusia työnkuvia syntyy niiden tilalle, tueksi ja lisäksi.

Kun olet kiinnostunut maailmasta ja olet muutoshalukas, niin olet oikealla polulla. Kaikki on kuitenkin kiinni asenteesta. Jos asenteessasi on ongelma, niin se on ongelma. Vaikka olisit kiinnostunut ja jopa halukas muuttumaan, mutta asenteesi on kuitenkin se, että ei tästä mitään tule, niin ei siitä sillon tulekaan.

Asenne voi muuttaa kaiken. Se miten ajattelet asioista määrittää sen miten toimit. Ja se miten toimit määrittää sen mitä elämässäsi tapahtuu. Jos asenteesi on hyvä, positiivinen, uskalias, yritteliäs ja uskot itseesi - uskot että kaikki on mahdollista, niin silloin ajattelusi ohjaa sinut oikeean suuntaan. Kiinnostut maailmasta ja uusista mahdollisuuksista ja olet halukas muuttumaan.

NÄIN tulet onnistumaan myös tulevaisuudessa :)

Jari Riihijärvi

jari.riihijarvi@jot-rent.fi
044 564 6195